Remontti omassa kodissa voi nopeasti muuttua stressaavaksi oikeustaisteluksi, jos naapurisuhteet kärjistyvät riidaksi. Taloyhtiöissä riidellään yhä enemmän, ja merkittävä osa näistä konflikteista liittyy juuri remontteihin – häiritsevään käyttäytymiseen, meluun ja kunnossapitovastuun epäselvyyksiin.
Oikeat ennaltaehkäisytoimet ja lakisääteisten velvollisuuksien tunteminen auttavat sinua välttämään kalliit ja pitkäkestoiset oikeusprosessit. Useimmat naapuriristiriidat syntyvät väärinkäsityksistä ja puutteellisesta tiedottamisesta, mutta ne ovat kuitenkin ehkäistävissä oikealla suunnittelulla.
Kun tiedät oikeutesi ja velvollisuutesi remontoijana, osaat tehdä oikeat päätökset urakoitsijan valinnasta konfliktien sovinnolliseen ratkaisuun. Näin säästät aikaa, rahaa ja hermoja – ja pidät naapurisuhteet kunnossa myös remontin jälkeen.
Jos olet epävarma oikeuksistasi tai kohtaat ristiriitoja, ota yhteyttä lakimieheen – ammattilaisen apu voi estää tilanteen kärjistymisen.
Yleisimmät naapuriristiriidat remontin yhteydessä
Remonttiriitoja syntyy useimmiten meluhaitoista, lupaa vaativista rakenteellisista muutoksista, yleisten tilojen käytöstä ja vahinkojen korvaamisesta. Nämä ongelmat koskevat erityisesti kerrostalojen asunto-osakeyhtiöitä, joissa naapurusto on tiivistä.
Meluhaitat ja häiriöt
Meluhäiriöt ovat yleisin riitasyy remonttien yhteydessä. Poraaminen, piikkaaminen ja rakentelu aiheuttavat väistämättä häiriöitä naapureille.
Tyypillisiä meluongelmia:
- Poraus- ja piikkausäänet aikaisin aamulla tai illalla
- Pitkittyneet rakennustyöt ilman selkeää aikataulua
- Työskentely pyhäpäivinä tai hiljaisuusaikoina
Remonttia ei saa tehdä öisin tai pyhäpäivinä ilman erityistä lupaa. Tavallisesti melua aiheuttavat työt on sallittua tehdä arkipäivisin kello 7-22 ja lauantaisin kello 9-18.
Etukäteen ilmoittaminen naapureille vähentää konflikteja merkittävästi. Kerro remonttisuunnitelmista, arvioidusta kestosta ja työskentelyajoista.
Rakenteelliset muutokset ja niiden vaikutus naapureihin
Rakenteellisiin muutoksiin liittyvät riidat koskevat usein luvattomia töitä tai naapuriasuntoihin vaikuttavia muutoksia. Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti kaikista remonteista, jotka voivat vaikuttaa talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin.
Yleisimmät riitasyyt:
- Kantavien seinien muutokset ilman lupaa
- Vesi- ja viemäriputkien siirrot
- Sähköjärjestelmän muutokset
- Parvekkeiden lasitukset
Nyrkkisääntönä on, että liki kaikista asunnossa tehtävistä muutoksista pitää ilmoittaa taloyhtiölle. Luvaton remontti voi johtaa korjauskustannusten maksamiseen ja oikeustoimiin.
Yleisten tilojen käyttö ja suojaaminen
Rappukäytävien ja muiden yleisten tilojen käyttö remontin aikana aiheuttaa usein naapuriristiriitoja. Remonttimateriaalit, roskat ja suojaukset vievät tilaa ja aiheuttavat häiriötä.
Tyypillisiä ongelmia:
- Rakennusmateriaalit rappukäytävässä
- Remonttiroskat ja pöly yhteisissä tiloissa
- Hissin liiallinen käyttö kuljetuksissa
- Suojauksen puuttuminen tai riittämättömyys
Taloyhtiössä on usein omat säännöt yleisten tilojen käytöstä remontin aikana. Materiaalit ja roskat tulee poistaa päivittäin, ja käytävät on pidettävä kulkukelpoisina.
Remonttiroskat on siivottava säännöllisesti, eikä niitä saa jättää pysyvästi yleisiin tiloihin. Suojamuovit ja -levyt auttavat estämään pölyn ja lian leviämistä.
Vahingot ja korvausvastuu
Remontin aikana syntyneet vahingot naapuriasuntoihin aiheuttavat usein pitkiä riitoja. Korvausvastuu on selkeästi remontin suorittajalla, mutta todistustaakka voi olla vaikeaa.
Tavallisimmat vahingot:
- Vesivahingot putkiremonttien yhteydessä
- Pölyvahingot ilman riittävää suojausta
- Tärinävahingot piikkaustöissä
- Sähkökatkosten aiheuttamat vahingot
Dokumentoi asuntosi kunto ennen remontin alkamista valokuvaamalla. Tee vahinkoilmoitus heti vahingon havaitsemisen jälkeen.
Vakuutusyhtiöt selvittävät vastuukysymykset, mutta todisteet vahingon syy-yhteydestä remonttiin ovat tärkeitä. Ammattitaitoisen urakoitsijan käyttäminen vähentää vahingon riskiä ja helpottaa korvausten saamista.

Lakisääteiset velvollisuudet ja oikeudet remonttikohteessa
Asunto-osakeyhtiölaki määrittelee tarkat säännöt siitä, mihin sinulla on oikeus ja mitä velvollisuuksia sinulla on remonttia tehdessäsi. Ilmoitusvelvollisuus, hallintaoikeuden rajoitukset ja muutostöiden säännöt vaikuttavat kaikkiin remonttihankkeihin.
Ilmoitusvelvollisuus taloyhtiölle ja naapureille
Sinun on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti lähes kaikista remonteista. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia töitä, jotka voivat vaikuttaa talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin.
Ilmoitettavat remontit:
- Kylpyhuone- ja keittiöremontit
- Seinien purkaminen tai siirtäminen
- Lattiarakenteiden uusiminen
- Sähkö- ja putkitöihin vaikuttavat muutokset
Ilmoittamatta tehtävät työt:
- Maalaus- ja tapetointityöt
- Kalusteiden vaihtaminen
- Pintojen uusiminen ilman rakenteellisia muutoksia
Taloyhtiöllä on oikeus asettaa muutostyölle ehtoja ja valvoa töiden turvallisuutta. Yhtiö ei voi kieltää työtä ilman pätevää syytä, mutta se voi vaatia ammattilaisen käyttöä tai tarkastuksia.
Hallintaoikeuden ja omistusoikeuden erot
Asunto-osakeyhtiössä sinulla on hallintaoikeus huoneistoon, ei omistusoikeutta. Tämä vaikuttaa merkittävästi remonttioikeutsiisi.
Hallintaoikeus tarkoittaa:
- Oikeutta tehdä muutoksia huoneiston sisäosiin
- Velvollisuutta noudattaa yhtiöjärjestyksen määräyksiä
- Rajoituksia rakenteellisiin muutoksiin
Taloyhtiön omistuksessa:
- Kantavat rakenteet ja seinät
- Putki-, sähkö- ja ilmanvaihtojärjestelmät
- Julkisivu ja vesikatto
Hallintaoikeuden rajoitukset estävät sinua tekemästä muutoksia, jotka vaikuttavat talon rakenteisiin tai naapurihuoneistoihin. Yhtiöjärjestys voi sisältää lain sääntöjä täydentäviä määräyksiä.
Muutostöiden rajoitukset asunto-osakeyhtiössä
Asunto-osakeyhtiössä muutostöitä rajoittavat laki, yhtiöjärjestys ja naapuruussuhteen vaatimukset. Sinun on noudatettava hyvää rakennustapaa ja varmistettava, ettei työstä aiheudu haittaa muille.
Ehdottomat rajoitukset:
- Kantaviin rakenteisiin ei saa kajota
- Naapureille ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa
- Rakennustapamääräyksiä on noudatettava
Taloyhtiön hyväksyntää vaativat:
- Parvekkeiden lasittaminen
- Ilmanvaihtojärjestelmiin vaikuttavat muutokset
- Märkätilojen laajentaminen
Rikot lakia, jos teet muutoksia ilman vaadittavia lupia tai ilmoituksia. Taloyhtiöllä on oikeus vaatia töiden lopettamista ja alkuperäisen tilan palauttamista.
Remonttisopimus ja urakoitsijan valinta ristiriitojen ehkäisijänä
Huolellinen urakoitsijan valinta ja kattava kirjallinen sopimus ovat tehokkaimmat keinot välttää naapuriristiriitoja remontin aikana. Oikeanlaiset vastuunjagot ja selkeä aikataulutus vähentävät merkittävästi konfliktien syntymistä.
Kirjallisen sopimuksen merkitys
Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan yleisin syy remonteista aiheutuviin ongelmiin on kirjallisen sopimuksen puutteellisuus tai sen puuttuminen kokonaan. Ilman kirjallista sopimusta on vaikea jälkikäteen todistaa, mistä ja miten on sovittu.
Sopimuksen tulee määritellä selkeästi molempien osapuolten vastuut, tehtävät, aikataulun sekä hinnan. Mahdollisimman selkeä ja riittävän yksityiskohtainen sopimus ehkäisee riitatilanteita, kun vastuut ja velvollisuudet on etukäteen määritelty.
Sopimuksessa tulee varmistaa seuraavat asiat:
- Työn tarkat rajat ja sisältö
- Aikataulu ja välitavoitteet
- Naapureiden huomioiminen
- Häiriöajat ja rajoitukset
- Viivästysseuraamukset
Urakoitsijan vastuut ja velvollisuudet
Urakoitsijan tulee olla remontteihin erikoistunut ennakkoperintärekisteriin kuuluva yritys, jolla on voimassa oleva vastuuvakuutus. Vastuuvakuutus suojaa sekä tilaajaa että naapureita mahdollisilta vahingoilta.
Urakoitsijan on huolehdittava siitä, ettei remontti aiheuta kohtuutonta haittaa naapureille. Tämä sisältää melutasojen kontrolloinnin, pölyn leviämisen estämisen ja työmaajärjestelyjen asianmukaisen hoidon.
Urakoitsijan velvollisuuksiin kuuluu:
- Työturvallisuuden varmistaminen
- Ympäristöhaittojen minimoiminen
- Lupien ja ilmoitusten hoitaminen
- Jätteiden asianmukainen käsittely
Jos urakoitsija käyttää alihankkijoita, pääurakoitsija vastaa silti kaikesta työstä. Tämä helpottaa mahdollisten ongelmien hoitamista ja vastuukysymysten selvittämistä.
Työmaan aikataulutus ja dokumentointi
Selkeä aikataulutus on kriittistä naapuriristiriitojen välttämiseksi. Sopimuksessa tulee sopia tarkat työajat ja mahdolliset poikkeukset, kuten kiireelliset korjaustyöt.
Dokumentointi on tärkeää mahdollisten riitojen varalle. Kaikki muutokset, lisätyöt ja erityisjärjestelyt tulee kirjata ylös päivämäärineen.
Aikataulutuksessa huomioitavaa:
- Säännölliset työajat (yleensä 7-18 arkisin)
- Viikonloppujen ja juhlapyhien rajoitukset
- Meluisten töiden ajoitus
- Välitavoitteiden asettaminen
Työmaakokouksissa käsiteltävät asiat tulee dokumentoida. Tämä auttaa seuraamaan edistymistä ja varmistamaan, että kaikki osapuolet ovat tietoisia mahdollisista muutoksista.
Naapureille tiedottaminen aikataulun muutoksista etukäteen vähentää valitusten määrää ja parantaa yhteistyötä.
Naapurikonfliktien ennaltaehkäisy ja sovinnollinen ratkaisu
Remonttiriitoja voidaan ehkäistä tehokkaasti ennalta avoimella viestinnällä ja taloyhtiön aktiivisella roolilla. Sovinnollinen ratkaisu on usein nopeampi ja edullisempi vaihtoehto kuin oikeudenkäynti.
Avoin viestintä ennen ja aikana remontin
Ilmoita naapureillesi remontista hyvissä ajoin ennen töiden aloittamista. Kerro selkeästi mitä tehdään, milloin ja kuinka kauan.
Ennakkoilmoituksen sisältö:
- Remontin kesto ja aikataulu
- Työskentelyn kellonajat
- Mahdolliset häiriöt (melu, pöly, kulku)
- Yhteystietosi kiireellisiin tilanteisiin
Keskustele naapureiden kanssa kasvotusten tai jätä kirjallinen ilmoitus. Pyydä erityistä hiljaisuutta tarvitsevat (esim. vauvaperheet) ottamaan yhteyttä.
Pidä naapurit ajan tasalla muutoksista aikataulussa. Jos remontti pitkittyy, kerro siitä välittömästi.
Reagoi naapureiden huoliin rakentavasti. Kuuntele ja etsi yhdessä ratkaisuja mahdollisiin ongelmiin.
Taloyhtiön rooli sovittelussa
Taloyhtiöllä on velvollisuus puuttua naapuriristiriitoihin ja auttaa ratkaisun löytämisessä. Hallitus voi toimia neutraalina sovittelijana osapuolten välillä.
Taloyhtiön keinot:
- Hallituksen järjestämä sovittelutapaaminen
- Kirjallisten sopimusten laatiminen
- Remonttisääntöjen selkeyttäminen
- Yhteisökokouksen käsittely
Asunto-osakeyhtiön hallitus voi järjestää tapaamisen, jossa molemmat osapuolet voivat esittää näkemyksensä. Tavoitteena on löytää kompromissi, joka tyydyttää kaikkia.
Hallitus voi myös päivittää yhtiön remonttisääntöjä riidan pohjalta. Tämä ehkäisee vastaavien tilanteiden toistumista tulevaisuudessa.
Sopimukseen pääsy ilman oikeudenkäyntiä
Neuvottelulla ja sovittelulla päästään usein parempaan tulokseen kuin oikeudenkäynnillä. Sopiminen säästää aikaa, rahaa ja naapurisuhteita.
Sovinnollisen ratkaisun edut:
- Nopea prosessi (viikkoja vs. vuosia)
- Alhaisemmat kustannukset
- Säilyvät naapurisuhteet
- Joustavat ratkaisut
Naapuruussovittelu on ammattilaisten johtama prosessi, joka auttaa löytämään ratkaisun. Se on maksuton palvelu, joka keskittyy tulevaisuuteen menneisyyden syyllistämisen sijaan.
Kirjallinen sopimus sitoo molempia osapuolia ja ehkäisee uusia kiistoja. Sopimuksessa määritellään selkeästi molempien velvollisuudet.
Jos sovittelu ei onnistu, harkitse riippumatonta välimiesmenettelyä ennen oikeudenkäyntiä. Se on nopeampi kuin tuomioistuin mutta antaa sitovan ratkaisun.
Oikeuskäsittelyt ja asianajajien osuus naapuririidoissa
Naapuririidat remonttiasioissa voivat eskaloitua oikeuskäsittelyksi, kun sovinnollinen ratkaisu epäonnistuu. Asianajajan apu on usein välttämätöntä haastehakemuksen laatimisessa ja oikeudenkäynnin hoitamisessa.
Milloin turvaudutaan asianajajaan
Asianajajan palvelut tulevat tarpeeseen, kun neuvottelut naapurin kanssa ovat epäonnistuneet. Lakimies arvioi tapauksen menestymismahdollisuudet ja ehdottaa sopivinta riidanratkaisumenetelmää.
Kriittisiä tilanteita asianajajan tarpeelle:
- Vahingot ylittävät 5000 euroa
- Naapuri kieltää korvausvastuun kokonaan
- Remonttilupaehtojen tulkinnassa on epäselvyyttä
Haastehakemuksen laatiminen vaatii juridista osaamista. Hakemus toimii koko oikeudenkäynnin perustana ja määrittää käsittelyn laajuuden.
Tuomioistuin ei voi tuomita enempää kuin kantaja on vaatinut. Siksi vaatimusten huolellinen perusteleminen on kriittistä.
Oikeusprosessin kulku remonttikiistoissa
Riita-asian käsittely jakautuu kahteen päävaiheeseen: valmisteluun ja suulliseen pääkäsittelyyn. Valmisteluvaiheessa määritellään osapuolten vaatimukset ja kerätään todistusaineisto.
Pääkäsittelyssä puheenjohtaja kertoo asian valmistelun tulokset. Kantaja ja vastaaja perustelevat vaatimuksensa vuorollaan.

Pääkäsittelyn keskeiset vaiheet:
- Vaatimusten perusteleminen
- Kirjallisten todisteiden läpikäynti
- Todistajien kuuleminen
- Tuomioistuimen päätös
Remonttikiistoissa todistusaineisto sisältää usein valokuvia, rakennuspiirustuksia ja asiantuntijalausuntoja. Naapurit voivat toimia todistajina meluhaitoista tai vahingonkäsittelystä.
Oikeudenkäyntikulujen jaon periaatteet
Häviävä osapuoli maksaa pääsääntöisesti molempien osapuolten oikeudenkäyntikulut. Kuluihin sisältyvät tuomioistuinmaksut, asianajajan palkkiot ja todistelukustannukset.
Tyypillisiä kustannuksia:
- Käsittelymaksu: 260 euroa
- Asianajajan tuntiveloitus: 200-400 euroa
- Asiantuntijalausunto: 1000-3000 euroa
Osittainen voitto voi johtaa kulujen jakamiseen osapuolten kesken. Jos kantaja voittaa vain osan vaatimuksistaan, kulut jaetaan voittosuhteen mukaan.
Oikeusturvavakuutus kattaa usein osan oikeudenkäyntikuluista. Vakuutuksen omavastuu on tyypillisesti 15-20 prosenttia kuluista.
Käytännön vinkit: Näin vältät naapuririidat remontissa
Onnistuneen remontin ja naapuruussuhteen säilyttäminen edellyttää huolellista suunnittelua ja avointa viestintää. Konfliktien ehkäisy alkaa jo ennen ensimmäistä vasaraniskua ja jatkuu koko remontin ajan.
Näin teet häiriötä mahdollisimman vähän
Ilmoita remontista etukäteen kaikille naapureille kirjallisesti. Kerro remontin kesto, työajat ja mahdolliset erityisen häiritsevät työvaiheet.
Noudata työaikoja tarkasti. Kerrostalossa melua aiheuttavia töitä saa tehdä arkisin klo 8-18 ja lauantaisin klo 9-16. Sunnuntaisin välty meluavista töistä kokonaan.
Suojaa yhteiset tilat huolellisesti. Peitä hissi, portaat ja käytävät suojamuovilla. Siivoa päivittäin työmaajätteet pois yhteisistä tiloista.
Järjestä materiaalien kuljetus niin, että se häiritsee naapureita mahdollisimman vähän. Sovi kuljetusajat etukäteen ja varmista ettei rekkoja seiso piha-alueella tarpeettoman kauan.
Keskustele naapureiden kanssa remontin aikana. Kysy kuuluuko melu häiritsevästi ja ole valmis säätämään työtapoja tarvittaessa.
Toimintaohjeet konfliktitilanteessa
Pysy rauhallisena ja kuuntele naapurin huolenaiheet. Älä torju valituksia suoraan vaan osoita ymmärrystä tilanteelle.
Etsi kompromisseja yhdessä. Jos naapuri valittaa melusta, voit sopia hiljaisemmista tunneista tai siirtää meluavimmat työt toiselle päivälle.
Dokumentoi keskustelut kirjallisesti. Lähetä sähköposti, jossa kertaat sovitut asiat ja muutokset työmenetelmiin.
Ota taloyhtiö mukaan tarvittaessa. Hallitus voi toimia sovittelijana ja antaa virallisen näkemyksen remontin sallituista käytännöistä.
Älä jätä ongelmia hautumaan. Pieni asia voi kasvaa suureksi riidaksi, jos siihen ei puututa ajoissa.
Konfliktit osana kerrostaloasumista
Kerrostaloasuminen edellyttää keskinäistä kunnioitusta ja sopeutumista. Remontti kuuluu normaaliin kiinteistön ylläpitoon, mutta sen toteuttaminen vaatii harkintaa.
Muista yhteisöllisyys – naapurit jäävät vielä remontin jälkeenkin. Hyvä naapuruussuhde on arvokkaampaa kuin täydellinen työskentelyaikataulu.
Taloyhtiön järjestyssäännöt määrittelevät usein tarkempia ohjeita remontointiin. Tutustu sääntöihin etukäteen ja noudata niitä.
Joskus riidat ovat väistämättömiä huolimatta parhaista pyrkimyksistä. Tällöin kannattaa hakea apua taloyhtiön hallituksesta tai kuluttajaneuvonnasta.
Ennaltaehkäisy on aina parempi vaihtoehto kuin jälkikäteen tapahtuva sovittelu. Hyvin suunniteltu ja toteutettu remontti vähentää merkittävästi konfliktien riskiä.